Kryptovaluta

Kryptovaluta, eller cryptocurrency på engelska, är en digital eller virtuell form av valuta som använder kryptografi för att säkerställa transaktionssäkerhet, reglera skapandet av nya enheter och verifiera överföringar.

Det är en decentraliserad typ av valuta som inte regleras eller kontrolleras av någon central myndighet, till exempel en regering eller en bank. Krypto har blivit uppmärksammat och populärt under de senaste åren.

En kvinna som står vi bilder på grafer för olika kryptovalutorEn av de mest kända och etablerade kryptovalutorna är Bitcoin, som skapades år 2009. Sedan dess har det uppstått tusentals andra kryptovalutor med olika egenskaper och användningsområden. Varje kryptovaluta har vanligtvis en unik teknisk struktur och ett nätverk som stöder dess funktioner.

Blockchain

Kryptovalutor bygger på en teknik som kallas blockchain, eller blockkedja på svenska. Transaktioner, som att köpa och sälja saker, med vanlig valuta (exempelvis SEK) går via banker. Men det gör inte kryptovaluta.

I stället finns i bakgrunden ett system baserat på en digital balansräkning som verifieras med matematisk kryptering, därifrån kommer namnet kryptovaluta. Blockchain är en distribuerad och transparent digital huvudbok som lagrar alla transaktioner som görs med kryptovalutan. Det innebär att varje transaktion är offentligt synlig och verifieras av nätverket av datorer som stöder kryptovalutan.

Om du vill lära dig mer om matematisk kryptering, hur det går att skicka hemliga meddelanden som kodats matematiskt och gör det väldigt svårt för hackers och cyberattacker att knäcka kan du läsa mer om matematiken bakom kryptering i detta avsitt på matteboken.se.

Köpa kryptovaluta

Om du ska köpa kryptovaluta kan du använda en mäklare eller en så kallad Exchange. En Exchange är en plattform där köpare och säljare kan handla med kryptovaluta, de har generellt låga avgifter men kan ändå vara komplicerat att använda själv. Varje exchange har sina egna funktioner, användargränssnitt och listade kryptovalutor, så det kan vara värt att undersöka och jämföra olika alternativ innan du bestämmer dig för vilken börs du vill använda.

En mäklare av kryptovaluta hjälper dig att slippa allt det komplicerade men tar oftast högre avgifter än en Exchange. Du skapar ett konto hos en mäklare, sätter in pengar som du vill investera och lägger sedan in en beställning.

Att äga krypto

Eftersom kryptovaluta baseras på matematisk kryptering är nyckeln din valuta.
Efter köpet behöver du bestämma dig hur du vill förvara din kryptovaluta, det finns egentligen tre olika sätt:

  1. Låt kryptovalutan vara kvar hos Exchangen eller mäklaren och sparas där. Om du vill flytta till en plånbok kan du behöva betala en avgift.

  2. Varm Plånbok eller Digital Plånbok är oftast en hemsida eller app som sparar din kryptovaluta. Dessa är mer känsliga mot att bli hackade.

  3. Kall Plånbok eller Hårdvaruplånbok, är externa enheter ej kopplade till internet, som ett USB-minne eller extern hårddisk. Dessa anses vara mest säkra från att bli hackade, men om du tappar bort, har sönder enheten eller koden till den försvinner finns det inget sätt att återfå din kryptovaluta. 

En kvinna som står vid tre stora växter med Bitcoin loggan på sig

Köpa certifikat för kryptovaluta

Det går även att köpa certifikat for kryptovaluta via vissa banker och därigenom använda ISK och minska skatten. Om du köper certifikat äger du egentligen inte riktig kryptovaluta, utan ett certifikat som följer den verkliga kursen noga.

Handla med kryptovaluta

Vill du använda kryptovaluta för att betala något finns det tre olika sätt:

  1. Betala med hjälp av en så kallad ”merchant”, en försäljare som accepterar kryptovaluta.

  2. Betala en privatperson genom att överföra kryptovaluta från din plånbok direkt till någon annans plånbok, kallas ofta för ”peer-to-peer” eller förkortas P2P.

  3. Använd ett betalkort som konverterar kryptovaluta till pengar, växlingen från kryptovaluta till den aktuella nationella valutan sker när betalningen genomförs. Det finns sådana betalkort idag anslutna till Mastercard och Visas nätverk.

Skatt på kryptovaluta

Du ska ange till Skatteverket när du deklarerar om du gått med vinst och förlust vid försäljning eller byte av kryptovaluta. Du ska även ange om du betalt för något med kryptovaluta.

Om du gått med vinst ska du betala skatt och om du gått med förlust får du göra avdrag på den. Du kan läsa mer om det på Skatteverkets hemsida.

Fördelar och risker med kryptovaluta

En av de potentiella fördelarna med kryptovalutor är att de kan erbjuda snabbare och billigare transaktioner över gränser utan att behöva involvera traditionella finansiella institutioner. Kryptovalutor kan också användas som en investeringsmöjlighet, där användare köper och behåller valutan i hopp om att dess värde kommer att öka över tiden.

Det är viktigt att notera att kryptovalutor är föremål för volatilitet och risker. Som vi nämnt så har kryptovaluta ingen myndighet eller bank som styr det och det kan leda till större osäkerheter och värdet för kryptovalutan kan gå upp och ner snabbare.

Under de ca 15 år vi haft kryptovaluta har det uppstått fyra stora svängningar, som brukar kallas boom och krasch, 2011 steg Bitcoins värde till 1,06 dollar och sjönk sedan till 0,67 dollar under samma år. Detta upprepade sig flera gånger och senast 2017 steg Bitcoins värde till 19 783,06 dollar och föll under 2018 ner till 3100 dollar.

Det finns också potentiella säkerhetsrisker och osäkerhet kring reglering och lagstiftning. Det är därför viktigt att vara medveten om riskerna och att göra noggrann forskning innan man engagerar sig i kryptovalutor.

Kryptovalutors system kan vara sårbart för att bli hackat och senaste fem åren har dessa förluster resulterat i miljardbelopp av dollar varje år.

Har du en fråga du vill ställa om Kryptovaluta? Ställ den på Pluggakuten.se